• The Best of IDFA on Tour
Cinema / 24 mrt 2017 / 19:00

The Best of IDFA on Tour

Het International Documentary Festival Amsterdam beleeft dit jaar alweer haar 29ste editie en is inmiddels uitgegroeid tot het grootste en best bezochte Documentaire Festival ter wereld. Van de ruim 300 documentaires die dit jaar op IDFA vertoond worden, zullen er negen bekroond worden met een van de toonaangevende IDFA Awards.

Voor het programma The Best of IDFA on tour 2016 zijn vier documentaires geselecteerd die vanaf januari 2017 door het land zullen gaan reizen.

Nowhere to Hide (Zaradasht Ahmed, Noorwegen / Zweden, 2016) IDFA Award for best Feature Length Documentary
Nadat de Amerikanen Irak hebben verlaten, krijgt Nori Sharif de opdracht om verslag te doen van de stand van zaken in zijn land. In een van de gevaarlijkste en ontoegankelijkste gebieden ter wereld, de “dodendriehoek” in het midden van Irak, filmt de verpleegkundige, werkzaam in het plaatselijke ziekenhuis van Jalawla, gedurende vijf jaar de slachtoffers van de oorlog. De confronterende beelden tonen families die verscheurd, beschadigd en verminkt zijn door het geweld in Irak. En elke dag komen er nieuwe bij, want de conflicten duren voort en aanslagen ontregelen het dagelijks leven. Dit resulteert in een verontrustend ooggetuigenverslag van een Iraakse verpleegkundige en familievader die moet vluchten als zijn woonplaats in handen valt van IS

The Grown-Ups (Maite Alberdi, Chili / Nederland / Frankrijk, 2016) Best Female-Directed Documentary
Al veertig jaar gaan Anita, Rita, Ricardo en Andrés naar een school voor kinderen met het syndroom van Down. Na al die jaren begint het veilige en vertrouwde te vervelen. Ze zijn de 45 gepasseerd, en het werk in de bakkerij van de school is voor sommigen van hen geen uitdaging meer. Ook op persoonlijk vlak lonkt de vrijheid. Ondanks de trainingen die ze krijgen om 'bewuste volwassenen' te worden, blijven de vier tot hun frustratie afhankelijk van de beslissingen die anderen over hun leven nemen. Regisseur Maite Alberdi neemt ons met intieme, commentaarloze observaties mee in de microkosmos van deze vier 'jongvolwassenen.' Een ontroerend en soms confronterend portret, met compassie en oog voor compositie gemaakt.

Close Ties (Zofia Kowalewska, Polen, 2016) IDFA Special Jury Award for Student Documentary
Close Ties is een liefdevol portret van een kibbelend echtpaar dat alle stormen lijkt te hebben overleefd. Na 45 jaar huwelijk is het tijd voor een jubileum, vindt Zdzislaw, maar zijn vrouw Barbara is niet meteen enthousiast. Zdzislaw verliet namelijk acht jaar geleden zijn vrouw voor een andere geliefde. Nu zijn ze weer bij elkaar en lijkt hun band hersteld, maar Barbara worstelt nog met de nodige wrok en de alledaagse problemen van het samenwonen. Maar tijdens het familiediner, waar Zdzislaw opvallend stil is, valt alles op zijn plek. Deze korte film, bekroond op het filmfestival van Krakow, laat zien hoe lastig het kan zijn om je fouten toe te geven en om vergeving te vragen

Plastic China (Jiu-liang Wang, China, 2016) IDFA Special Jury Award for First Appearance
Op zoek naar werk verlieten de ongeschoolde ouders van Yi Jie hun gebied van herkomst. Ze sorteren en recyclen nu plastic afval uit Europa, de Verenigde Staten en Azië. Het gezin leeft letterlijk tussen bergen plastic en gore verbrandingsdampen. Toch weten de kinderen altijd verborgen schatten te vinden: een zakje met ballonnen, mooie tijdschriften om plaatjes uit te knippen en nieuwe verhalen mee te maken. Het biedt ze een blik op een ander, zoveel rijker leven, vol kansen die zij nooit zullen krijgen. Deze schrijnende, dicht op de huid geschoten film heeft geen uitleg nodig, de beelden vertellen een universeel verhaal over sociale ongelijkheid.

Kaarten zijn alleen verkrijgbaar voor het gehele programma (per datum is het hele Best of Idfa on Tour-programma te zien), het is niet mogelijk kaarten te kopen voor losse films.


Cuisinema
Kom je bij ons naar de film? Kom dan ook lekker bij ons eten. Met onze Cuisinema deal ontvang je op vertoon van je filmkaartje 10% korting op je dinerrekening! Bekijk ons menu en de actie hier.

 

X