• Russische IJzervreters 1: Grumant: Island of Communism & 31st Haul
Cinema / 14 okt 2017 / 19:30

Russische IJzervreters 1: Grumant: Island of Communism & 31st Haul

ism Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis

Honderd jaar na de Russische revolutie, vijfentwintig jaar na de ineenstorting van de Sovjet-Unie, geven de Balie en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis een uniek inkijkje in de wereld van noeste arbeid in het huidige Rusland.

Buiten de gebaande paden, soms ver van de stedelijke beschaving en veelal onder extreme omstandigheden doen Russische arbeiders hun werk: van de kolenmijnen op Spitsbergen tot aan een limousine-fabriek in Moskou. Onze cinema staat de gehele maand oktober in het teken van de Russische ‘ijzervreters’

Deze avond vertonen we de volgden twee films:

Grumant: Island of Communism - Ivan S. Tverdovskiy 
Rusland/ 2014 / 54”

Welkom in Barentsburg, een plek waar de zon nooit schijnt. In deze nederzetting zijn de sporen van het communisme nog steeds zichtbaar. Midden in het dorp staat een buste van Lenin en geld kan niet worden gebruikt. Grumant: Island of Communism toont op intrigerende wijze het harde seizoenswerk in de Russische kolenmijnen op Spitsbergen.

Voorafgaand aan de film zal een gesprek plaatsvinden met journalist Arnout Brouwers over de Russische rouwdouwers-mentaliteit. Brouwers is voormalig Rusland-correspondent voor de Volkskrant en schreef over zijn reizen door Rusland in het boek Rodina - Tussen lethargie en revolutie. 

31st Haul - Denis Klebleev
Rusland/ 2013/ 60”

Alle voorraden van een afgelegen dorpje in Kamtsjatka zijn in drie maanden tijd opgeraakt. De enige weg om het dorp te bevoorraden loopt dwars door de wildernis. Het is aan Yuri en Vitalik om het dorp te bereiken met verse voorraden. In een oude tank die bestaat uit reserve onderdelen, rijden ze dagenlang door de modder om hun missie te volbrengen. 31st Haul is een road-movie ‘à la russe’.

 

X