• Roze wolk: In gesprek over postnatale depressie
Cinema / 28 sep 2016 / 20:00

Roze wolk: In gesprek over postnatale depressie

Regisseur: Anne Marieke Graafmans / Speeltijd: 54 min / Land: NL / Ondertitels: nvt

Iedereen zegt dat je op een roze wolk zweeft als je kind net geboren is. Maar wat als deze wolk niet roze is, maar inktzwart? Maar liefst een op de tien vrouwen wereldwijd wordt na de geboorte van hun kind dood ongelukkig: ze belanden in een postnatale depressie. Dit overkwam ook filmmaker Anne-Marieke Graafmans. Zij ervoer hoe eenzaam het is als kersverse, ongelukkige moeder. 

Het taboe rond postnatale depressie inspireerde Graafmans tot het maken van deze intieme documentaire, waarin vier kersverse moeders aan het woord komen die eveneens deze moeilijke periode hebben ondergaan, of er nog middenin zitten. Via videodagboeken en interviews worden persoonlijke, eerlijke en pijnlijke portretten geschetst, waarbij ook de vaders aan het woord komen. Roze Wolk geeft een stem aan ouders die nog te weinig gehoord worden. Het is een begin om het taboe rondom postnatale depressie te doorbreken.

Na de film hebben we een gesprek met Anne-Marieke Graafmans, regisseur van de film, journalist Anne Marleen Meulink, auteur van het boek Postpartum Depressie (2015), waarin zij wetenschappelijk onderbouwde handvaten biedt voor het begeleiden van vrouwen met een postpartum depressie, en Veerle Bergink. Bergink is als psychiater verbonden aan het Erasmus Medisch Centrum waar zij een onderzoek naar postpartum psychoses leidt.

X