• Reggae Vibrations Film: Four Days in May
Cinema / 9 nov 2018 / 19:00

Reggae Vibrations Film: Four Days in May

Regisseur: Deborah Thomas, Junior ‘Gabu’ Wedderburn & Deanne M. Bell / Land: Jamaica, Verenigde Staten

Op vrijdag 9 november om 19:00 uur organiseren we samen met Reggae Vibrations Film de Nederlandse première van Four Days in May: Kingston 2010. Een nieuwe documentaire over Jamaica van Deborah Thomas, Junior ‘Gabu’ Wedderburn en Deanne M. Bell. Na de film gaat Thomas in discussie met criminoloog Anthony Harriott en het aanwezige publiek over (de verbeelding van) staatsgeweld op het Caribische eiland.

Four Days in May: Kingston 2010 is een experimentele documentaire over de noodtoestand in West-Kingston. In 2010 ondernam de Jamaicaanse politie- en legermacht een gewelddadige actie om Christopher ‘Dudus’ Coke op te pakken. Coke is een lokale ‘don’ (criminele leider) die de regering aan Amerika wilde uitleveren om daar terecht te staan voor wapen- en drugshandel. De ‘Tivoli Incursion’ (‘De Inval in Tivoli’), zoals de operatie in Jamaica wordt genoemd, resulteerde uiteindelijk in de dood van 69 burgers in de ‘garrison’ (gettowijk) Tivoli Gardens, de machtsbasis van Dudus. In deze film praten inwoners van de wijk over hun ervaringen tijdens de operatie en delen ze herinneringen aan de geliefden die ze toen zijn verloren. De emotionele getuigenissen worden gecombineerd met archiefbeelden, beelden van de Amerikaanse drone die tijdens de operatie opnames maakte  en hyperrealistische hedendaagse beelden van Tivoli Gardens. De kijker wordt zo aangemoedigd om na te denken over hoe gewone mensen omgaan met internationale smokkelpraktijken. En hoe deze verwikkeld zijn met nationale overheden, koloniale krachten en lokale praktijken.

Na de film gaat regisseur/producent Deborah Thomas in gesprek met criminoloog Anthony Harriott (University of the West Indies, Jamaica) en het aanwezige publiek over (de verbeelding van) staatsgeweld in Jamaica. De discussie wordt ingeleid en gemodereerd door Rivke Jaffe.

VERS VAN DE PERS! We hebben een korte film aan ons programma toegevoegd! Voor 'Four Days in May' vertonen we nu eerst 'The Incursion' (2017, 25 min.), een indrukwekkende korte documentaire van de Jamaicaanse filmmaker Sasha-Gay Lewis over hetzelfde onderwerp, namelijk (het trauma van) de Tivoli Incursion in Kingston, Jamaica.

Deborah Thomas is professor in Antropologie aan de Universiteit van Pennsylvania. Haar onderzoek hier richt zich vooral op de nasleep van imperialisme en de impact van (politiek) geweld in Jamaica. Daarnaast is ze de co-regisseur en co-producent van Bad Friday: Rastafari after Coral Gardens (2011), een documentaire over de geschiedenis van geweld in Jamaica door de ogen van de Rastagemeenschap. En regisseur/producent van Four Days in May (2018).

Anthony Harriott is professor in Politieke Sociologie aan de University of the West Indies in Jamaica. Hier doet hij voornamelijk onderzoek naar geweld en ordehandhaving in Jamaica. Boeken van zijn hand zijn onder andere Police and Crime Control in Jamaica (2000), Understanding Crime in Jamaica (2003) en Organized Crime and Politics in Jamaica (2008).

Rivke Jaffe is professor in Cities, Politics and Culture aan de Universiteit van Amsterdam. Hier doet ze voornamelijk onderzoek op het snijvlak van stedelijke en het politieke kwesties in Caribische samenlevingen.

X