Cinema / 5 feb 2017 / 15:00

In het hoofd van mijn zusje

Film met nagesprek
Regisseur: Ingrid Kamerling / Land: NL

In het hoofd van mijn zusje is een kwetsbaar portret over de zus van filmmaker Ingrid Kamerling die leed aan angsten en keuzestress en uiteindelijk op 24-jarige leeftijd een einde aan haar leven maakte.

Kamerling gaat op zoek naar het hoe en waarom van haar zelfdoding, en probeert door middel van familievideo's, dagboekfragmenten en interviews met familie en bekenden een beeld te krijgen van het leven van haar zus. In het hoofd van mijn zusje gaat verder dan een persoonlijke verwerking van een familiedrama, en zet vraagtekens bij de constante roep om authenticiteit en zelfontplooiing in onze maakbare samenleving. De zelfdoding van Vivian past in de treurige ontwikkeling van het stijgend aantal zelfdodingen onder jonge mensen. In deze groep is zelfdoding doodsoorzaak nummer 1.

De documentaire ging in première in de Gouden Kalf Competitie en won zowel de jury- als de publieksprijs op het Perugia Social Film Festival in Italië en de 'Best Documentary award' op het International Film Festival Delhi.

Bij het nagesprek zijn aanwezig psychiater Bram Bakker en regisseur Ingrid Kamerling o.l.v. Luc Schoot. Luc Schoot heeft 15 jaar ervaring met depressie en heeft zelf ook op de rand gestaan. Nu probeert hij met volledige openheid meer ruimte te creëren voor deze ervaringen.

X