Cinema / 18 feb 2017 / 19:30

IFFR x De Balie: Nocturama

Regisseur: Bertrand Bonello / Speeltijd: 130 min / Land: Frankrijk / Ondertitels: Engels

Dit jaar slaan De Balie en International Film Festival Rotterdam de handen ineen voor vier verdiepende programma’s bij films rond het thema ‘Parallax Views’. In zowel Amsterdam én Rotterdam. We ronden het festivalthema af in De Balie met een controversiële film, die de gebundelde kracht van IFFR x De Balie toont om ongemakkelijke verhalen te brengen die aan de zenuw van de huidige tijd raken: Bertrand Bonello's Nocturama.

Op provocerende wijze abstraheert Nocturama een terroristische aanslag en de onderliggende motieven voor het plegen van een radicale daad. Voorafgaand aan de film houden we met filosoof Femke Kaulingfreks en o.a. Zaid Belmahdi van Future Up een gesprek naar aanleiding van de thematiek die in de film Nocturama wordt behandeld. Femke Kaulingfreks is filosoof en promoveerde aan de Universiteit voor Humanistiek met een proefschrift over ontregelende vormen van politiek, en is momenteel verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Al lange tijd onderzoekt zij hoe radicaal geweld als politiek expressiemiddel gezien kan worden. In een tijd waarin gesteld wordt dat jongeren apolitieker worden meent Femke Kaulingfreks dat het politiek bewustzijn bij jongeren juist terug is, maar wel nieuwe vormen aanneemt.


Future Up is ontstaan uit een vriendengroep en is een buurtinitiatief in Osdorp. Ze organiseren o.a. voetbaltoernooien, debatten of een sollicitatietraining in hun buurt. Door evenementen te organiseren en contacten met de gemeente en het bedrijfsleven te leggen proberen zij invloed uit te oefenen op hun buurt.

In Nocturama beweegt een groep jongeren zich gespannen maar zelfverzekerd door het metrostation van Parijs. Veelzeggende blikken worden uitgewisseld, boodschappen worden verstuurd en pakjes worden achtergelaten in prullenbakken of onder stoelen. We kennen inmiddels de signalen: Parijs staat iets ernstigs te wachten. Na de zorgvuldig geplande aanslag trekt de groep zich terug in een verlaten winkelcentrum waar ze zich te buiten gaan aan de excessen van de consumptiemaatschappij: de champagne vloeit rijkelijk en hiphop pompt luid door de speakers. De film laat op esthetische en gelikte wijze de verleidingen van geweld zien op een gefrustreerde generatie jongeren.


 

X