• IDFA: The Invisibles: Island of the Hungry Ghosts
Cinema / wo 21 nov / 18:30

IDFA: The Invisibles: Island of the Hungry Ghosts

IDFA 2018

Ook in documentaires worden spookverhalen verteld. Over mensen die niet gezien worden, zoals de levende geesten die ronddolen over de continenten. Over doden, die zo stierven dat de herinnering aan hen ons niet meer loslaat. Of over de prijs die een jongetje betaalt dat aan een ‘nieuw leven’ begint in Nederland, waar klasgenootjes hem niet verstaan en een vriendje zomaar kan verdwijnen. Een tweeluik over het onzichtbare leven, met in nagesprek de regisseurs Gabrielle Brady (Island of the Hungry Ghosts), Petra Lataster-Czisch en Peter Lataster (Jij bent mijn vriend) en als gastsprekers filosoof Esther Peeren en ontwikkelingspsycholoog Nihayra Leona.

Met om 18:30 The Invisibles: The Island of the Hungry Ghosts en om 21:15 The Invisibles: You Are My Friend


De beelden van de krabbentrek op het in de Indische Oceaan gelegen Christmas Island hadden in een natuurfilm niet misstaan. Maar Gabrielle Brady contrasteert dit fenomeen in haar eerste lange documentaire met een heel andere vorm van migratie. De idealistische traumatherapeut Poh Lin bezoekt daar het zwaarbewaakte Australische detentiecentrum voor illegale immigranten, die er vaak jarenlang zonder enig perspectief worden vastgehouden. De kalme registraties van de gesprekken die Poh Lin met hen heeft vormen samen met andere observaties op het tropische eiland een intuïtief gecomponeerd, metaforisch mozaïek. Natuurbeschermers schieten de krabben te hulp en de plaatselijke Chinese gemeenschap bekommert zich om de nog rondzwervende geesten van arbeiders die er zo’n honderd jaar geleden omkwamen.

Met intieme momenten van Poh Lin en haar gezin en de soms hypnotiserende eilandbeelden ontstaat een breed te interpreteren bespiegeling. Intussen getuigen gedetineerden tijdens de therapiesessies steeds indringender van hun uitzichtloze situatie en hardvochtige behandeling. “Een soort hel,” noemt een van hen het. Poh Lin vraagt zich af wat haar rol hier is. Op Tribeca en enkele andere festivals werd Island of the Hungry Ghosts onderscheiden als beste documentaire.

Na afloop van de filmvoorstelling gaat moderator Absaline Hehakaya (hoofd Cinema De Balie) in gesprek met de regisseur Gabrielle Brady en hoogleraar Cultural Analysis prof. dr. Esther Peeren.

Voertaal: Engels

Speeltijden & Tickets
X