Cinema

I Am Not A Witch

Regisseur: Rungano Nyoni / Speeltijd: 89 min / Land: Verenigd Koninkrijk / Ondertitels: Nederlands
Na een incident in haar dorp wordt de 9-jarige Zambiaanse Shula beschuldigd van hekserij. Tijdens de korte rechtszaak wordt ze schuldig bevonden en krijgt ze de keuze: veranderen in een geit, of verbannen worden naar een heksenkolonie. Shula kiest voor het laatste. 
Haar nieuwe leven bestaat uit werken op het land met de andere heksen en als een attractie te worden bekeken door toeristen. Shula's lot lijkt te verbeteren als meneer Banda zich over haar ontfermt om 'samen zaken te doen' en de publiciteit met haar opzoekt. Terwijl haar leven besloten lijkt, staat het jonge meisje voor de keuze: haar lot als heks accepteren of het risico nemen en voor vrijheid kiezen.
 
Regisseur Rugano Nyoni baseerde haar film op een bestaand heksenkamp in Zambia, waar zij meer dan een maand verbleef. De film is een hedendaagse vertelling over hekserij in Zambia, maar ook over onderdrukking van vrouwen en kunnen kiezen voor je eigen identiteit.
 
I Am Not A Witch is het speelfilmdebuut van de Wales-Zambiaanse regisseur Rugano Nyoni. De film werd geselecteerd voor de Directors Fortnight in Cannes in 2017. 
X