Cinema / 29 okt 2013 / 20:30

Duivelse Dilemma's: Mi Kulpa

Regisseur: Shariff Korver / Speeltijd: 30 min / Land: NL / Ondertitels: geen

Op Curaçao probeert oudste zoon Miguel (Anton de Bies) samen met zijn moeder en broertjes en zusje een sober, maar eerlijk leven te leiden. Maar als hun huis verbrandt en moeder gewond raakt, moet hij de feiten onder ogen zien: ze hebben geld nodig om het huis weer op te bouwen en om moeder de behandeling te geven die ze nodig heeft in Miami. Miguels jongere broer, Kleine Jerry (Aldaïr Pieters), weet hoe: als drugskoerier, een easy way out of the shit. Miguel weigert zijn broertje te laten gaan: dit is hoe hun vader in de gevangenis eindigde. De drugshandelaar biedt hem een uitweg: Als Miguel en Jerry vijf andere smokkelaars leveren krijgen ze het geld toch.... 

Debat
Hoe (lang) werkt het koloniale verleden door in het zelfbewustzijn van mensen? En hoe wordt het overwonnen? Is Nederland mede verantwoordelijk voor de actuele situatie in Curaçao? Mag/moet je anderen opofferen om je eigen familie te redden? Kan je eerlijk leven in een corrupte omgeving en is het wijs om dat te willen? Hoe is het om op te groeien op Curaçao en wat zijn de motieven en gevolgen van emigreren naar Nederland?

Met o.a. : Glenn Helberg (psychiater en voorzitter Stichting overlegorgaan Caribische Nederlanders), André Bosman (Tweede Kamerlid, VVD), Archell Thompson (ervaringsdeskundige en theatermaker), olv Kees Vlaanderen.

Met een gesproken essay van Miriam Sluis (journalist, schrijfster van Een Koloniale Speeltuin, De Antillen achter de schermen).

Duivelse Dilemma's

Ook dit jaar brengen De Balie, Human en Talent United vier avonden waarin Duivelse Dilemma’s centraal staan. Hiervoor zetten prominente filmmakers hun personages voor een keuze tussen kwaden. In de week dat de korte films uit de serie op tv te zien zijn, worden in De Balie de films op groot scherm vertoond en gaan de makers van de films in gesprek met publiek, politici en betrokkenen over de dilemma’s die in de films aan bod komen.
X