• De Balie kijkt Niet meer zonder jou met Nazmiye Oral
Cinema / 19 sep 2018 / 20:00

De Balie kijkt Niet meer zonder jou met Nazmiye Oral

Regisseur: Mijke de Jong / Speeltijd: 45 min / Land: Nederland / Ondertitels: Nederlands

Voorvertoning van de spannende enerverende, prikkelende veelbewogen en ontroerende documentaire Niet meer zonder jou van Mijke de Jong, nagesprek en randprogramma met Nazmiye Oral.

Nazmiye: 'Ben je trots op mij? '

Havva: 'Niet in alles.'

Aanleiding voor de film is de gelijknamige theatervoorstelling van Adelheid Roosen, waarin een vrijgevochten Nederlands-Turkse vrouw de confrontatie zoekt met haar moeder, een traditionele moslima. Actrice Nazmiye Oral en haar moeder Havva vierden er over de hele wereld triomfen mee; duizenden mensen bezochten de voorstelling. Maar niet de directe familie. Havva wilde niet dat zij wisten waar zij allemaal mee bezig was. Nadat zoon Mehmet toestemming heeft gegeven gaat ze door de knieën: Niet meer zonder jou wordt bij haar thuis opgevoerd in het bijzijn van de familie. In de film zijn we getuige van deze eerste confrontatie die tot emotionele reacties vanaf de bank leidt en alle verhoudingen op scherp stelt.

'Ik heb me van niemand iets aangetrokken en ben hier bij jou, hoe zondig het ook is.' (Havva)

Ruim twee jaar speelde Nazmiye met haar moeder Niet Meer Zonder Jou in buurthuizen en in theaters van Amsterdam tot aan New York. 'Mijn strenggelovige moeder wilde overal spelen, behalve in Hengelo. Voor mij is ze meegegaan naar mijn territorium - het theater - als het ultieme liefdesoffer. Ik wilde het stuk ook spelen waar het allemaal begon - in haar territorium - Hengelo. In het bijzijn van mijn familie.'

X