Cinema / 8 okt 2018 / 19:30

De Balie kijkt Leaning Into The Wind met Marcel van Ool

Regisseur: Thomas Riedelsheimer / Speeltijd: 93 min / Land: Verenigd Koninkrijk, Duitsland / Ondertitels: Nederlands

Beeldend kunstenaar Andy Goldsworthy is één van de weinigen die landschapskunst maakt met uitsluitend natuurlijke materialen. Zijn werk is eenvoudig en aards, maar heeft tegelijkertijd een spirituele schoonheid. Regisseur Thomas Riedelsheimer volgt de kunstenaar op zijn verkenningstocht naar de impact die de tijd op zijn kunst heeft. Bij deze speciale voorpremière gaan we in gesprek met kunsthistoricus Marcel van Ool over het werk van Goldsworthy.

Leaning into the Wind is het vervolg op het succesvolle Rivers and Tides uit 2001. We zien Goldsworthy aan het werk in Brazilië, de VS en in zijn woonplaats in Schotland. De kunstenaar kijkt terug op zijn carrière en vertelt over de ontwikkeling van ideeën. Leaning into the Wind is een onderdompeling in de wereld van Andy Goldsworthy. De schoonheid van de natuur en de esthetische kracht van de mens die hij laat zien in zijn kunstwerken, krijgen door de cinematografie van de film een extra dimensie. Voor iedereen die nog niet eerder kennismaakte met de kunst van Andy Goldsworthy een adembenemende ervaring.

Kunsthistoricus Marcel van Ool (Staatsbosbeheer) haalde Goldsworthy naar Nederland voor het 100-jarig bestaan van Staatsbosbeheer. Volgens hem is er een hernieuwde behoefte om een betekenisvolle verbinding met onze natuurlijke leefomgeving aan te gaan. In een nagesprek bij de film praten we door over het werk van Goldsworthy, en over ons verlangen naar een idyllisch, harmonieus buitenleven.   

X