Cinema / 18 jul 2018 / 20:00

De Balie kijkt Grace Jones: Bloodlight and Bami

met Janice Deul en Tarim Flach
Regisseur: Sophie Fiennes / Speeltijd: 115 min / Land: Engeland, Ierland / Ondertitels: Nederlands
‘Larger than life’, een superkracht, uitdagend en androgyn, en ook visual artist, moeder, grootmoeder, pop-icoon en actrice - Grace Jones is het allemaal. Deze prachtige documentaire over de legendarische ‘miss Jones’ wordt ingeleid door fashion-activist Janice Deul en onderzoeker Tarim Flach.
 
‘Bloodlight' is het rode studiolampje wat aangaat als een artiest aan het opnemen en 'Bami' is Jamaicaans brood, de basis van de dagelijkse voeding. Grace Jones: Bloodlight and Bami vlecht het publieke en privé leven van Grace Jones samen in een uniek portret wat alle facetten van haar leven toont: de zigeuner, de artiest en feestende hedonist, de warme en grappige vrouw en moeder met het felle en vasthoudende zakentalent. Dit is een Grace zoals we haar nog niet kennen.
 
Regisseur Sophie Fiennes volgde de artiest tussen 2008 en nu waarbij Grace Jones zich volledig openstelde. Ze neemt ons mee naar Jamaica waar we kennismaken met haar familie en de achtergrond van haar traumatische jeugd wordt onthuld. We zien haar in Parijs op een fotoshoot met de beroemde fotograaf (en toenmalige partner en vader van haar zoon) Jean-Paul Goude. En we zien haar als iconische performer tijdens een spectaculair optreden in 2016 in Dublin waar ze hits vertolkt als Slave To The Rhythm, Pull Up To The Bumper, Nipple To The Bottle en meer recente stukken als Williams' Blood en Hurricane of een cover als Love Is The Drug.
 
Janice Deul is een Surinaams-Nederlandse lifestyle journalist en fashionactivist. Via radio, tv, talks en haar inspiratieplatform Diversity Rules maakt ze zich sterk voor meer inclusiviteit in mode, magazines en de creatieve industrie. Miss Deul, tevens mede-auteur van Little Black Hair Book over kroes- en krulhaar, laat zich al decennia inspireren door de look van Miss Jones.
 
Moderator Tarim Nduma Flach (1993) is een Nederlands-Senegalese student, activist en educator, met een bijzondere focus op zwarte en trans-belangen in Nederlanden daarbuiten.
 
  
X