• BAM X Idfa: The Rape of Recy Taylor
Cinema / 22 okt 2018 / 19:30

BAM X Idfa: The Rape of Recy Taylor

Regisseur: Nancy Buirski / Speeltijd: 91 min / Land: USA / Ondertitels: geen

Tijdens dit programma kijken we The Rape of Recy Taylor en volgt er een nagesprek via Skype met de regisseur en producent Nancy Buirski. 

Recy Taylor, een 24-jarige zwarte moeder en deelpachter, werd in 1944 verkracht door zes witte jongens in Alabama. Normaal gesproken durfden vrouwen in het zuiden van Amerika niet voor zichzelf op te komen. Niet Recy Taylor, die dapper haar verkrachters identificeerde. De NAACP stuurde haar hoofdverkrachtingsonderzoekster Rosa Parks, die steun verzamelde en een ongekende verontwaardiging teweegbracht voor gerechtigheid. Deze film onthult een erfenis van fysiek misbruik van zwarte vrouwen en onthult de innige rol van Rosa Parks in het verhaal van Recy Taylor. Een poging tot verkrachting tegen Parks was inspiratie voor haar voortdurende inspanningen om gerechtigheid te vinden voor talloze vrouwen zoals Taylor. De busboycot in 1955 was een eindresultaat, geen begin.

Deze avond wordt gemodereerd door Tracian Meikle

Voertaal: Engels (zonder ondertiteling) 

Nancy Buirski is als producent en regisseur bekend van onder meer The Loving Story (2011) en Loving (2016). Naast het maken van films richtte Buirsky het Full Frame Documentary Film Festival op in 1998, dat plaatsvindt in Durham, North Carolina. Recent schreef, produceerde en regisseerde Buirski The Rape of Recy Taylor, een documentaire die in 2017 in premiere ging. Deze film ontving de prestigieuze Human Rights Nights Special Prize for Human Rights op de 74e Biennale van Venetië. Buirksi is tevens lid van 'the American Academy of Motion Picture Arts and Sciences' en van 'the Television Academy of Arts and Sciences'.

Tracian Meikle is een liefhebber en facilitator van tot de verbeelding sprekende gemeenschapsvorming. Ze is co-organisator van het Amsterdamse Black Women's collective - een collectief dat zich hard maakt voor het bieden van een veilige en inspirerende omgeving voor zwarte vrouwen die op zoek zijn naar verbinding. Daarnaast voltooid ze haar PhD onderzoek naar de manieren waarop straatkunst machtsstructuren in stedelijke omgevingen blootlegt of er aan bijdraagt. Als trotse Jamaicaanse noemt ze Amsterdam al vijf jaar haar thuis.

Black Achievement Month
De hele maand oktober staat in het teken van zwart talent en de erkenning van zwarte helden. Door heel Nederland: veel kunst en cultuur, maar ook wetenschap, gezondheidszorg en architectuur. Aandacht gaat uit naar zwart bewustzijn en prestaties. Het publiek wordt in aanraking gebracht met de gehele 'zwarte’ geschiedenis, niet enkel de geschiedenis van de trans-Atlantische slavenhandel, slavernij en nalatenschap, maar vooral ook gebeurtenissen hiervoor en hierna.

       


 

X