• De Balie Kijkt: Maya Angelou - And Still I Rise
Cinema / di 23 okt / 20:00

De Balie Kijkt: Maya Angelou - And Still I Rise

i.s.m. Black Achievement Month
Regisseur: Rita Coburn Whack. Bob Hercules / Land: USA

In het kader van Black Achievement Month kijken we twee films over zwarte helden, en nodigen we veelgeprezen schrijver Taiye Selasi uit voor een lezing - op 16 oktober. Vanavond kijken we Maya Angelou: And Still I Rise. De film wordt ingeleid door een gast, die we z.s.m. bekend maken. Op 22 oktober kijken we The Rape of Recy Taylor. Klik hier voor meer informatie over Selasi, en hier voor meer informatie over The Rape of Recy Taylor.

Liefdevol portret van dichter, schrijver en burgerrechtenactivist Maya Angelou (1928-2014), die aan de zijde van Martin Luther King Jr. en Malcolm X een belangrijke rol speelde in de Amerikaanse burgerrechtenbeweging en die als schrijver van autobiografische romans, toneelstukken en filmscenario's een enorme stempel op de (Afro-)Amerikaanse cultuur drukte. Documentairemakers Bob Hercules en Rita Coburn Whack laten, aangevuld met citaten van bewonderaars als Bill Clinton en Oprah Winfrey, Angelou grotendeels zelf haar indrukwekkende levensverhaal vertellen. Openhartig blikt ze terug op haar moeizame jeugd in het gesegregeerde Arkansas. Op jonge leeftijd werd ze misbruikt door de vriend van haar moeder, waarna ze vijf jaar niet zou spreken – een periode waarin ze ook haar liefde voor literatuur en poëzie ontwikkelde. Zonder gêne vertelt ze ook over het verlies van haar maagdelijkheid, haar vroegere carrière als prostituee, nachtclubdanseres en calypso-icoon, en haar roerige liefdesleven. Een pleidooi voor een uitbundig en vol leven, zonder schaamte of spijt.

Black Achievement Month
De hele maand oktober staat in het teken van zwart talent en de erkenning van zwarte helden. Door heel Nederland: veel kunst en cultuur, maar ook wetenschap, gezondheidszorg en architectuur. Aandacht gaat uit naar zwart bewustzijn en prestaties. Het publiek wordt in aanraking gebracht met de gehele 'zwarte’ geschiedenis, niet enkel de geschiedenis van de trans-Atlantische slavenhandel, slavernij en nalatenschap, maar vooral ook gebeurtenissen hiervoor en hierna.

  

Speeltijden & Tickets
X