Cinema

City of Ghosts

Regisseur: Matthew Heineman / Speeltijd: 92 min / Land: USA / Ondertitels: Nederlands

De ijzersterke documentaire thriller City of Ghosts volgt een groepje doodgewone jongemannen in Raqqa. Ze zien hoe IS hun stad overneemt en besluiten om de buitenwereld te laten weten wat er in hun stad gebeurt. Met gevaar voor eigen leven brengen zij onder de Facebookgroep ‘Raqqa is being slaughtered silently’ nieuws vanuit hun eigen stad. IS doet er alles aan om elke vorm van onafhankelijke journalistiek onmogelijk te maken. De journalisten van ‘Raqqa is being slaughtered silently’ worden al snel met hun leven bedreigd, terwijl IS met de modernste middelen een geavanceerde propagandamachine weet op te tuigen.

De vrienden weten te ontsnappen uit Raqqa en vluchten naar Duitsland. Ook op duizenden kilometers afstand zijn de mannen nog niet veilig; vanuit safehouses behouden ze contact met hun stad om hun verhaal te blijven vertellen. In Duitsland ontmoet regisseur Matthew Heineman de jongens en legt hun levensverhaal vast. Hij doet dat met veel compassie. Zelden kwam je zo dichtbij. Heineman laat je voelen hoe het is om te zien hoe je leven wordt overgenomen door een vreemde, angstaanjagende macht.

City of Ghosts kijkt vanuit de ogen van deze activistische journalisten naar de strijd in Syrië en hun onzekere bestaan in Europa. Een weergaloze, heftige en ontroerende film. Matthew Heineman won met zijn eerste film Cartel Land meteen een Oscar-nominatie. Met deze, zijn tweede, is hij nu al de meest genoemde Oscar-favoriet.

Tijdens de voorpremière op 14 september vond een uniek panelgesprek plaats met enkele leden van de Facebookgroep 'Raqqa is being slaughtered silently'. Bekijk het nagesprek hier terug:

X