• Burma Storybook
Cinema / 20 mrt 2017 / 17:00

Burma Storybook

Regisseur: Petr Lom / Speeltijd: 81 min / Land: NL / Ondertitels: Nederlands

Na jaren van isolatie is poëzie is nog steeds immens populair in Birma/Myanmar. Dichtkunst was voor de Birmezen een steun om de zware jaren van militaire dictatuur te overleven. Met de recente opkomst van het internet kent het land zelfs meer online dichters dan bloggers. Burma Storybook is een adembenemende reis door een wonderlijk land waar de tijd heeft stilgestaan.

De verhalen en gedichten in deze documentaire draaien rond de meest vooraanstaande nog levende dissidente dichter – Maung Aung Pwint. Vele jaren zat hij gevangen voor zijn poëzie en activisme. Eindelijk vrij wacht hij nu op een weerzien met zijn zoon die al twintig jaar in Europa in ballingschap leeft.

 


FRAMING THE TRANSITION - foto expositie in het café en op de bovenfoyer van De Balie.
Documentary photo essay project

12 Birmese fotograven leggen de transitie in Myanmar vast: daarbij richten ze zich op een aantal prangende kwesties rondom mensenrechten in Myanmar; een land dat zich in een periode van grote historische en sociale verandering bevindt.

Ze geven een krachtige en intieme kijk op verschillende onderwerpen zoals migrantenarbeid, provinciale armoede, milieuschade, drugsmisbruik, etnische conflicten en LGBT-rechten. Alles verteld tegen de achtergrond van een land dat zich staande probeert te houden in een wereld waarin economische globalisering steeds meer haar stempel drukt.

De foto’s laten de aanhoudende noodzakelijkheid van verandering in Myanmar zien; een land dat zich pas recentelijk van haar duistere geschiedenis begint te ontdoen.

Framing The Transition wordt gesponsord door het Mensenrechtenfonds en de Nederlandse ambassade in Myanmar.

www.framingthetransition.orgOok te zien op Filmthuis

 
X