Cinema / 20 mei 2016 / 19:30

Bugs + insecten proeverij

met nagesprek en proeverij
Regisseur: Andreas Johnsen / Speeltijd: 74 min / Land: Denemarken / Ondertitels: Nederlands

Wereldwijd eten twee miljard mensen insecten, maar waarom trekken wij nog vaak een vies gezicht bij de gedachten? Het team van het Deense Nordic Food Lab (bekend van restaurant NOMA) reist in BUGS de wereld over op zoek naar de lekkerste insecten en recepten om deze op de kaart te zetten in de westerse wereld.

Insecten eten is ‘hot’. Wereldwijd eten twee miljard mensen insecten. Vooral sinds de VN in het consumeren van insecten een oplossing ziet in de strijd tegen wereldhonger, prijzen koks de beestjes om hun smaak, milieuactivisten om hun lage ecologische impact en wetenschappers om hun voedingswaarde. Toch wil de westerse consument er nog niet aan. Het team van het Deense Nordic Food Lab - Josh Evans, Ben Reade en Roberto Flore- probeert hier verandering in de brengen. In BUGS volgt regisseur Andreas Johnsen het team terwijl ze insecten vangen, kweken, koken en proeven met gemeenschappen in Europa, Australië, Mexico, Kenia, Japan en daarbuiten. Tijdens hun reis zien ze de meest fascinerende eetbare insecten, van verering van termietkoninginnen en honingmieren tot giftige reuzehommels en sabelsprinkhanen die gevangen worden met sterke schijnwerpers en de jagers soms tijdelijk verblinden.

Door de gesprekken met de mensen in het veld, in het lab, bij boerderijbezoeken en op internationale conferenties rijzen steeds meer complexe vragen. Als industrieel gekweekte insecten de norm worden, zijn ze dan nog wel even lekker en voedzaam als de insecten uit gevarieerde ecosystemen en keukens over de hele wereld? En wie heeft er eigenlijk profijt van als de productie van insecten opgeschaald wordt?

Na de film gaan we in gesprek met Roberto Flore van het Nordic Foodlab en entomoloog Arnold van Huis (Universiteit Wageningen). Moderatie: Raphaël Hoogvliets (Bureau YAP). Ook is er een proeverij van Bugzz.


       

X