• Braziliaanse Koorts
Cinema / 4 dec 2015 / 20:00

Braziliaanse Koorts

Regisseur: Monique Schoutsen en Arjan van Westen / Speeltijd: 80 min / Land: Nederland / Ondertitels: Nederlands

Tienduizend kilometer van huis en vergeten door je vaderland: De documentaire Braziliaanse Koorts vertelt het verhaal van een generatie Zeeuwse migranten die twee eeuwen geleden naar Brazilie trok. Daar vonden zij geen gedroomde welvaart; maar een bitter bestaan.

Honderden landarbeiders werden halverwege de negentiende eeuw op het arme Zeeuwse platteland door ronselaars verleid om naar Brazilië te vertrekken. Een eigen huis en grond werd ze beloofd. In werkelijkheid kampten ze in Brazilië opnieuw met bittere armoede en vervreemding. De veelal Nederlands Hervormde Zeeuwen integreerden zeer moeizaam in de Braziliaanse samenleving. Ze hielden koppig vast aan hun eigen geloof en bleven in de tropen “Ollands praoten.”

De documentaire Braziliaanse Koorts schetst een dramatische Zeeuwse emigratie naar Brazilië. Een confronterend verhaal van Nederlanders in de rol van straatarme en onfortuinlijke ‘gelukszoekers’, nog geen 150 jaar geleden. Pas in de jaren zeventig van de twintigste eeuw werden de Zeeuwen bij toeval weer gevonden. Nazaten van deze migranten worstelen tot op de dag van vandaag met hun identiteit: zij vallen cultureel tussen wal en schip.

Monique Schoutsen en Arjan van Westen maakten de film dankzij crowdfunding en bijdrages van o.a. het Meertens Instituut. De film werd ook in Brazilie uitgebracht, onder de titel Febre Brasileira. Zeeuwse liedschrijver Broeder Dieleman schreef de titelsong.

Voor de film draagt taalwetenschapper en schrijver Marten van der Meulen een column voor over de Nederlandse taal in diaspora. Na de film gaan we met de makers van Braziliaanse Koorts in gesprek.

X