De Balie biedt podium aan nieuw kunsttalent

3Package Deal 2016
15 sep 2016

Maar liefst vijftien veelbelovende (inter)nationale kunstenaars zijn geselecteerd voor het succesvolle talentontwikkelingsprogramma 3Package Deal, een initiatief van het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) in samenwerking met Bureau Broedplaatsen en vijftig gerenommeerde Amsterdamse (kunst)instellingen, waaronder De Balie. 
 
Bij de 3Package Deal ontvangen 15 internationale toptalenten uit diverse kunstdisciplines een jaar lang betaalbare woon- en werkruimte en een ontwikkelbudget (€ 22.500). Bovendien stelt het AFK per kunstdiscipline coalities van kunstinstellingen samen. Deze instellingen nemen een jaar lang de selectie en begeleiding van de veelbelovende kunstenaars op zich en stellen hun netwerk, kennis en podia voor hen open. 
 
De Balie vormt samen met De Ateliers, Veem House for Performance de coalitie ‘Engaged Art’ en hebben kunstenaar Anthony Nestel (1987) voorgedragen. Anthony, wiens werk varieert van video-installaties tot performances, zal dit jaar een residency krijgen in Amsterdam en aan twee nieuwe projecten werken. Het werk van Nestel is zowel wat onderwerp als verschijningsvorm betreft, eigenzinnig, inspirerend en ontzagwekkend gedurfd. “De thema's die de kunstenaar aansnijdt (in- en uitsluiting, fundamentalisme, sektarisme en veel meer) zijn hyperactueel, complex, pijnlijk en vaak uitzichtloos van aard.” 
   
Over Anthony Nestel
Beeldend kunstenaar Anthony Nestel (1987, Antwerpen) verhuist in 2008 naar Tel Aviv om daar aan de Minshar School of Arts een bachelor in fine arts te volgen. In 2010 komt Nestel naar Amsterdam om aan de Gerrit Rietveld Academie eenzelfde bachelor te volgen. Van 2013 t/m 2015 was Anthony Nestel deelnemer aan kunstenaarsinstituut De Ateliers. Hij besluit zijn deelname aan De Ateliers met het tonen van het duistere videowerk ‘The Ganda Masacre’ op de eindejaarstentoonstelling ‘Offspring’, waarin hij reflecteert op religie en de in-en uitsluiting van minderheden.
 
Na zijn afstuderen is Anthony Nestel de eerste artist-in-residence van het AVL-Mundo, een initiatief van Atelier van Lieshout. Nestel exposeert veelvuldig in binnen- en buitenland. Meest recent was zijn expositie op Art Rotterdam waarin hij een preview gaf van het werk dat hij ontwikkelt bij AVL-Mundo. Anthony Nestel is een kunstenaar die ideeën, vraagstukken en problemen waar hij als individu tegen aan loopt vertaalt naar een breder maatschappelijk kader. Hij onderzoekt deze onderwerpen op journalistieke, zo objectief mogelijke wijze. Hierbij functioneert Nestel zelf als object of uitgangspunt van studie. 
 
Bekijk de bio’s van alle geselecteerde kunstenaars van de 3Package Deal 2016. 
X