Anil Ramdas Essayprijs gelanceerd

Uitreiking 16 februari 2017 in De Balie
26 okt 2016

Vijf jaar na zijn dood komt er een naar Anil Ramdas genoemde essayprijs. Anil Ramdas was schrijver, journalist en programmamaker. Ook was hij directeur van De Balie.  De essay-prijsvraag is ingesteld door De Groene Amsterdammer, De Balie, uitgeverij De Bezige Bij en nabestaanden en familie van Ramdas. 
 
Thema’s voor de prijsvraag zijn ‘identiteit’ en ‘beschaving’, kernbegrippen in zijn journalistieke werk. De jury van de prijs bestaat uit Stephan Sanders (voorzitter), Sjoerd de Jong (NRC), Karin Amatmoekrim, Sheila Sitalsing (de Volkskrant) en Xandra Schutte (De Groene Amsterdammer). Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 2.500 euro. De prijs zal worden uitgereikt op 16 februari tijdens een speciale avond in De Balie waarbij wordt stilgestaan bij het werk van Anil Ramdas. Kaarten zijn hier te koop.
 
Ook verschijnt een bundel met een selectie uit zijn werk, samengesteld door Kawita Ramdas en Pieter Hilhorst. Deze zal in februari verschijnen bij Querido onder de titel Ik had me de wereld anders voorgesteld. Ramdas’ vaste uitgeverij, De Bezige Bij, is van plan zijn gehele oeuvre uit te brengen als e-book.
 
Anil Ramdas, die in 2012 op 54-jarige leeftijd een einde maakte aan zijn leven, werkte onder meer voor De Groene en de VPRO. Voor NRC Handelsblad was hij reisjournalist, columnist en correspondent in India (2000-2003). Zijn roman Badal verscheen in 2011. Van 2003 tot 2005 was hij directeur van De Balie. 

OPROEP: Doe mee met de Anil Ramdas Essayprijsvraag
Lees meer over de prijsvraag op de website van De Groene. Deadline voor insturen is 16 januari 2017, aan groene@groene.nl, onder vermelding van Anil Ramdas Essayprijsvraag.
 
Foto: Bob Bronshoff 
X